Värme eller kyla på smärtan?

Skrivet av Shirin Zarur

15 February, 2018

Jag får ofta frågan om man ska applicera värme när det gör ont, men svaret varierar beroende orsaken till smärtan och var smärtan är förlagd. Först behöver vi veta på om det är muskler eller en led som gör ont. 

Muskelsmärta:

Är det muskler så blir följdfrågan om smärtan beror på en spänd och överarbetad muskel eller om det beror på en skada.
Vid akut muskelskada: Lägg aldrig värme på en akut muskelskada, utan vänta minst 3-5 dgr. Annars förvärrar värmen den inflammatoriska processen, vilket i sin tur ökar svullnaden och därmed smärtan. Mer om akut smärta här.
Instruktion spänd muskel: Kör på! Lägg gärna värme flera ggr/dag, detta ökar cirkulationen vilket i sin tur hjälper muskeln att slappna av. Cirkulationen genomsyrar muskeln igen och påskyndar återhämtningen.

Ledsmärta:

Återigen måste vi veta varför leden smärtar. Är det en svullnad med lite vätska i leden? Med andra ord, känns den tjock och trög? Då kan det finnas en inflammatorisk process, vilket kan bero på överbelastning eller skada. Men det kan också bero på artros i leden som ger smärtan. Handlar det om ett ryggskott kan det vara dels led, men kan också handla om smärtsamt spänd muskulatur.
Instruktionen generellt när det gäller leder är att använda is/kyla för att lugna. En led som smärtar är allt som oftast irriterad eller med en liten pågående inflammation. Speciellt om den känns tjock, trög eller svullen. Lägg aldrig värme på en pågående inflammation! Är det ett ryggskott det handlar om så kan man prova sig fram. Vissa mår bättre av att isa, andra av att värma upp.

Övriga tips:

Misstänker du en inflammation av en led för att den känns tjock, trög eller svullen så kan du addera anti-inflammatorisk behandling. Är det ett område som är ytligt så kan du använda Voltaren gel, såsom knä, armbåge, axel. Men om smärtan sitter djupare, säg i ländryggen eller höft kan det vara svårt för gel att nå ner. Då kan Ipren eller Ibuprofen i tablettform fungera bättre, men oavsett sort så är anti-inflammatorisk behandling i kombination med kyla effektiv. Läs bipacksedeln för instruktion om hur du använder dessa.

Relaterat…

Lymfmassage

Lymfmassage

Många har vare sig hört talas om lymfsystemet eller lymfmassage. Lymfsystemet är kroppens avfallssystem. Det ska se...

Kiropraktik för gravida

Kiropraktik för gravida

Den gravida kroppen - varför den kan behöva en kiropraktor Kiropraktik för gravida är ofta en effektiv...

0 Comments