Kiropraktik för gravida

Ryggraden under graviditet

Skrivet av Caroline Lagerlöf

20 November, 2022

Den gravida kroppen – varför den kan behöva en kiropraktor

Kiropraktik för gravida är ofta en effektiv behandlingsmetod då modern under graviditeten genomgår både fysiska och hormonella förändringar, vilket förståeligt nog påverkar hela kroppen. Det kan bland annat orsaka smärta i bäckenet, ryggen och nacken. Lederna i bäckenet stöds upp med hjälp av några av de starkaste ligamenten i kroppen. Under graviditeten blir dessa ligament rörligare vilket leder till förändringar i kroppens rörelseapparat, såsom i lederna och musklerna. Bäckenet är ryggradens stomme och därför extra viktig att ta hand om då förändringar här påverkar resten av rörelseapparaten.

För gravida kan dessa problem bland annat yttra sig som smärta och problem när man går, vänder sig i sängen, reser sig upp från en stol eller vid lyft. Smärtan brukar vara kring bäckenlederna, ryggen, höfterna eller blygdbenet. Vissa kvinnor upplever även nervpåverkan i form av ischiassmärta. Många gravida med bäckenproblematik har besvär och behöver hjälp både under graviditeten samt efter förlossningen.

Kiropraktisk behandling av gravida

Kiropraktorn är utbildad i att undersöka och behandla kroppens leder, muskler, nervsystem och ryggrad. Behandling med kiropraktik för gravida innefattar både de smärtande och omkringliggande områdena. Den kiropraktiska behandlingen anpassas efter varje kvinna och de olika stadierna av graviditeten. Behandlingens syfte är smärtlindring, bättre funktion i kroppen, underlätta graviditeten och bättrad livskvalité.

Behandlingen med kiropraktik för gravida innefattar justeringar av kroppen för att återfå så god balans och symmetri som möjligt, samt smärtlindring. Manuella tekniker används, och användning av akupunkturnålar kan behövas för behandling av muskulaturen. Ibland kan underhållande behandling behövas under graviditetens gång för att hålla kroppen i god form och smärtan under kontroll.

Mer om mig!

Min kollega Shirin, som är fysioterapeut, beskriver mer om problematiken i Foglossning vid graviditet. En kombination av kiropraktik och fysioterapi fungerar väldigt bra. Digital behandling med egenvårdsprogram hittar du på Friskare Mamma.

Relaterat…

Lymfmassage

Lymfmassage

Många har vare sig hört talas om lymfsystemet eller lymfmassage. Lymfsystemet är kroppens avfallssystem. Det ska se...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *