Kiropraktik för gravida

Bild på kiropraktor Carolline i Malmö med kiropraktik för rygg och nacke, bäcken och gravida

Skrivet av Caroline Lagerlöf

20 November, 2022

Kiropraktik för gravida är ofta en effektiv behandlingsmetod då modern under graviditeten genomgår både fysiska och hormonella förändringar, vilket förståeligt nog påverkar hela kroppen. Det kan bland annat orsaka smärta i bäckenet, ryggen och nacken. Lederna i bäckenet stöds upp med hjälp av några av de starkaste ligamenten i kroppen. Under graviditeten blir dessa ligament rörligare vilket leder till förändringar i kroppens rörelseapparat, såsom i lederna och musklerna. Bäckenet är ryggradens stomme och därför extra viktig att ta hand om då förändringar här påverkar resten av rörelseapparaten.

För gravida kan dessa problem bland annat yttra sig som smärta och problem när man går, vänder sig i sängen, reser sig upp från en stol eller vid lyft. Smärtan brukar vara kring bäckenlederna, ryggen, höfterna eller blygdbenet. Vissa kvinnor upplever även nervpåverkan i form av ischiassmärta. Många gravida med bäckenproblematik har problem och behöver hjälp både under graviditeten samt efter förlossningen.
Kiropraktorn är utbildad i att undersöka och behandla kroppens leder, muskler, nervsystem och ryggrad. Behandling med kiropraktik för gravida innefattar både de smärtande och omkringliggande områdena. Den kiropraktiska behandlingen anpassas efter varje kvinna och de olika stadierna av graviditeten. Behandlingens syfte är smärtlindring, bättre funktion i kroppen, underlätta graviditeten och bättrad livskvalité.

Behandlingen med kiropraktik för gravida innefattar justeringar av kroppen för att återfå så god balans och symmetri som möjligt, samt smärtlindring. Manuella tekniker används, och användning av akupunkturnålar kan behövas för behandling av muskulaturen. Ibland kan underhållande behandling behövas under graviditetens gång för att hålla kroppen i god form och smärtan under kontroll. Min kollega Shirin som är fysioterapeut beskriver mer om problematiken i detta inlägg. En kombination av kiropraktik och fysioterapi fungerar väldigt bra. Digital behandling med egenvårdsprogram hittar du på Friskare Mamma.

 

Relaterat…

Massage för gravida

Du vet väl att det finns massage för gravida? Gravidmassage ger en avslappnande stund och kan även hjälpa till att...

Vad är en kiropraktisk justering?

Vad är en kiropraktisk justering?

Kiropraktik består av diagnostik och behandling av funktionsnedsättning i kroppens ryggrad och ledsystem. Det omfattar...

Foglossning vid graviditet

Foglossning vid graviditet

Foglossning vid graviditet är ett specifikt område som jag verkat inom länge och har därför skapat Friskare...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *