Magisk trio: nacke, rygg och axlar

Värk eller stelhet i nacken beror sällan enbart på problem i nacken.

Skrivet av Caroline Lagerlöf

26 January, 2024

Helheten är större än summan av delarna…

Kroppen är fantastisk och otroligt intelligent sammansatt. Den är ett exempel på förstklassig ingenjörskonst. Det är viktigt att inte zooma in och stirra sig blind på de enskilda delarna var för sig. Ta ett steg tillbaka och se till det större perspektivet istället. Helheten är inte starkare än sin svagaste länk. Ett exempel på detta är trion nacke, bröstrygg och axlarna, och jag får ofta förklara hur det hänger ihop för mina patienter. Rörelse och funktion i en av delarna påverkar direkt de andra. 

Smärta och stelhet i nacke och axlar 

Stelhet i bröstrygg och axlar presenterar sig ofta i form av nacksmärta. När de delarna inte rör sig tillräckligt mycket eller på rätt sätt ökar belastningen på nacken. Detta kan så småningom orsaka stelhet och värk i nacken, även huvudvärk är vanligt. Istället för att bara stirra sig blind på den spända och stela nacken, måste man även bearbeta axlarna och bröstryggen.

Vi människor tillbringar så mycket tid med armarna framför oss i monotona positioner, vilket gör att vissa leder och muskler blir korta och stela. När vi arbetar vid datorn blir exempelvis våra axlar och skulderpartier framåtroterade. Det gör att vi ser ut som grottmänniskor med dålig hållning. Det ökar belastningen på både bröstryggen och nacken vilket gör att vi blir allt stelare i området. För vissa blir det då främst ont i nacken och kanske även huvudvärk som följd. För andra är det enbart värk i bröstryggen eller en axel som blir inflammerad. 

Problem i axeln kan bero på nacken 

Om det är något som stör samarbetet mellan nacken, bröstryggen och axlarna kan det utvecklas till direkta problem i axeln och dess omgivande strukturer. Det kan bl.a. yttra sig som en inflammation eller överansträngning i en specifik sena, eller inflammerad slemsäck. Detta drabbar ofta aktiva med en träning eller hobby som kräver korrekt rörlighet och funktion i axlarna, t.ex. paddel eller styrketräning. Det kan dock orsaka problem för alla, även om man inte tillbringar arbetsdagarna vid en dator, då allt arbete i vardagen sker framför kroppen. 

Det är viktigt att man återställer rörelsen i den stela nacken och bröstryggen för att den specifika strukturen ska läka och hålla sig bra. Aktivering av rätt muskler är också viktigt så att de överansträngda och trötta musklerna får balans i hur de ska arbeta.

Den kiropraktiska behandlingen arbetar med att optimera rörelsen och funktionen i lederna och rörelseapparaten. För undersökning och behandling är du välkommen att boka tid via vår hemsida.

Boka tid hos kiropraktor

Relaterat…

Lymfmassage

Lymfmassage

Många har vare sig hört talas om lymfsystemet eller lymfmassage. Lymfsystemet är kroppens avfallssystem. Det ska se...

0 Comments