Vad är en kiropraktisk justering?

Kiropraktor för ont i ryggen, nackspärr, rygg i Malmö

Skrivet av Shirin Zarur

5 March, 2023

Med händerna justerar kiropraktorn ryggraden 

 

Kiropraktik består av diagnostik och behandling av funktionsnedsättning i kroppens ryggrad och ledsystem. Det omfattar även förebyggande arbete på en längre sikt. Fokus ligger på att öka funktionen i ryggraden och nervsystemet och därmed återställa ledernas naturliga belastning- och rörelsemönster. Detta sker via specifika justeringar i ryggraden eller andra leder. Jag bad vår kiropraktor Caroline att förklarar vad en kiropraktisk justering är; en kiropraktisk justering är en specifik rörelse med kontrollerad hastighet, riktning och kraft mot en specifik led. Syftet med justeringen är att återställa rörligheten och funktionen i den utvalda leden, vilket ger ökad funktion i ryggraden, samt även minskad belastning på områden som belastats felaktigt.

Kiropraktorer får ofta frågan vad klick-ljudet vid en justering är. Kiropraktor Caroline brukar förklara för sina patienter att klick-ljudet som ibland kan uppstå vid en kiropraktisk justering beror på en snabb rörelseförändring i ledytorna. Detta gör att små gasbubblor i leden friges och det då sker en snabb tryckförändring i leden. Det är helt ofarligt och smärtfritt. För att behandlingen ska ge önskad effekt behöver patienten kunna slappna av och känna sig trygg i behandlingsmomentet. Detta underlättas av att kiropraktorn berättar vad hen gör och vad som ska ske. Känner du dig orolig kan du alltid berätta detta för kiropraktorn så att hen anpassar behandlingen, vilket innebär att vara extra noga med att informera om vilken behandling som passar och hur denna utförs. På Legitimerade Kiropraktors Riksorganisation kan du läsa lite mer om vad kiropraktik är.

Som kiropraktor arbetar jag med hela kotpelaren och muskulaturen, men har också ett extra intresse för kvinnors hälsa. Förutom generellt nack-, rygg- och axelsmärta tar hon därför även emot gravida med foglossning, samt smärtor efter förlossning. Du kan boka tid enkelt på vår onlinebokning.

Allt gott!

Relaterat…

Lymfmassage

Lymfmassage

Många har vare sig hört talas om lymfsystemet eller lymfmassage. Lymfsystemet är kroppens avfallssystem. Det ska se...

Kiropraktik för gravida

Kiropraktik för gravida

Den gravida kroppen - varför den kan behöva en kiropraktor Kiropraktik för gravida är ofta en effektiv...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *