Lymfmassage

Lymfmassage brukar upplevas väldigt avslappnande.

Skrivet av Julia Sälde

30 January, 2024

Många har vare sig hört talas om lymfsystemet eller lymfmassage. Lymfsystemet är kroppens avfallssystem. Det ska se till att vi blir av med slaggprodukter, överskottsvätska, bakterier, virus och skadliga cancerceller. För att hålla oss friska vill vi därför att lymfsystemet ska fungera optimalt.
Olika situationer i livet gör att lymfsystemet blir trögt eller nedsatt. Skador, operationsärr, stress, ytlig andning och inaktivitet (eller för mycket hård träning!) påverkar lymfsystemet negativt. Ett trögt lymfsystem kan i sin tur göra att vi blir svullna, lägger på oss vikt, blir sjuka oftare, känner oss trötta och tunga, samt sover sämre. Det kan även orsaka smärta och värk.

Hur fungerar lymfsystemet?

Lymfsystemet jobbar parallellt med det mer kända blodomloppet. Överskottsvätska skapas i kroppen när blod pumpas ut av hjärtat till de små kapillärerna som förser kroppens celler med näring från maten vi äter och syre från luften vi andas. Denna vätska kallas lymfa och den existerar mellan cellerna i våra vävnader. Lymfan ska föras tillbaka genom ett nätverk av lymfkärl hela vägen upp till områden bakom nyckelbensgroparna, där lymfbanorna slutligen tömmer tillbaka överskottsvätskan in i blodomloppet.
På sin väg genom kroppen passerar lymfvätskan lymfnoder och andra lymforgan där den först renas från potentiellt farliga ämnen. Det finns större grupper av lymfnoder bland annat i armhålorna, nacken, ljumskarna och knävecken. Lymfsystemet är därmed en viktig del av vårt immunförsvar. Om överskottsvätskan stannar för länge ute i kroppen blir vi svullna och celler kan skadas. Likaså är det även viktigt för blodet och blodomloppets funktion att lymfsystemet gör sitt jobb med att föra tillbaka vätskan.

Vad är skillnaden mellan lymfmassage och klassisk massage?

Lymfmassage är en behandling som är upplagd för att aktivera lymfsystemet och designad att öka flödet av lymfvätska. Lymfsystemet aktiveras bäst när vi är avslappnade och andas djupt. Behandlingen består bland annat av strykningar mot lymfstationerna, vibrationer och skakningar. Ibland används djupare, lyftande grepp i partier där fettväven förtätats och skapar stopp i lymfflödet. Detta kan upplevas som “skönt-ont”. Behandlingen i sin helhet brukar upplevas som väldigt avslappnande.
Lymfmassagen jobbar mer med bindväven (fascia) än med musklerna, till skillnad från klassisk massage där man trycker på musklerna. När bindväven är mjuk och frisk mår även musklerna bättre.

Hur kan jag stötta mitt lymfsystem?

  • Drick tillräckligt med vatten.
  • Rör på kroppen, men känn in om det är tuffare träning eller mjukare rörelse som din kropp behöver just idag.
  • Boka lymfmassage: en bra investering i hälsan!

Relaterat…

Massage för gravida

Massage för gravida

Gravidmassage i Malmö Du vet väl att det finns massage för gravida? På vår centrala mottagning i Malmö erbjuds...

0 Comments