Vad är Kiropraktik och hur fungerar det?

Kiropraktik omfattar diagnostik, behandling och förebyggande arbete av funktionsrubbningar i rörelseapparaten. 

Den kiropraktiska behandlingen utförs manuellt, dvs med händerna. Det kompletteras även med rådgivning och muskelarbete. Fokus ligger på att öka funktionen i ryggraden och nervsystemet och därmed återställa ledernas naturliga belastning- och rörelsemönster. 

Kiropraktik kan hjälpa vid:

  • Ryggskott/ländryggssmärta 
  • Huvudvärk (både spänningshuvudvärk och migrän)
  • Nackspärr/smärta i nacken
  • Axelsmärta
  • Värk mellan skulderbladen
  • Graviditetsproblem 
  • Höftsmärta 
  • Ischias 
  • Knä-/fotledsproblematik 
  • Strålningar & domningar i armar/ben 
  • Tinnitus 
  • Käkproblematik

Boka tid hos kiropraktor

Boka både nybesök och återbesök via knappen Boka Kiropraktor.

Prislista:

Nybesök 600 kr

Återbesök 450 kr

Caroline Lagerlöf

Legitimerad kiropraktor

Kontaktuppgifter:

040 – 15 44 11

caroline@friskarefysik.se

Caroline innehar en 5-årig masterutbildning inom Kiropraktik vid Anglo-European College of Chiropractic i England. Sedan 2013 har hon arbetat och verkat i Sverige med svensk legitimation. Den kiropraktiska behandlingen som Caroline ger omfattar såväl ryggraden och muskulaturen. Olika tekniker används för resten av kroppen, exempelvis axlar etc.

Att arbeta med en bred variation av patientgrupper har alltid varit en rolig utmaning då förståelse för kroppen som helhet är grundläggande. Syftet med behandlingarna är att patientens kropp ska fungera bättre i det långa loppet. Förutom fokus på den akuta smärtan vid behandlingen är även preventiva åtgärder. Under utbildningen utvecklade Caroline även ett specialintresse för gravida och barn, vidareutbildning inom detta har därför också varit fokus.

FAQ om kiropraktik

Vad sker vid besöket? 

Det första besöket börjar med samtal då vi tar historia och information om din sökorsak, samt även tidigare historia som kan vara relevant. Detta för att få en bra helhetsbild över ditt hälsotillstånd för att kunna ge så bra hjälp som möjligt. Vi fortsätter med undersökning, som består av manuella tester och framför allt en noggrann undersökning av ryggraden.  De olika fynden från undersökningen kommer förklaras och kiropraktorn kommer förklara sin rekommendation på behandlingsplan. Om det bedöms lämpligt och passande startar vi första behandlingen. 

 

Hur många behandlingar behövs? 

Antalet behandlingar som krävs för att du ska få hjälp och bli bra från dina problem beror på vilka besvär du har, hur allvarliga de är och hur lång tid du haft besvären. Generellt kan man säga att läkningen tar längre tid om man gått lång tid med problemen och då även skapat andra kompensationer och sekundära besvär i kroppen. En viktig faktor för att påskynda och optimera läkningen är att patienten följer råden och gör de anpassningar och förändringar kroppen behöver.  

 

Gör behandlingen ont och/eller har man ont efteråt? 

Kiropraktorjusteringen gör inte ont. Ofta är leden irriterad, då kanske även svullen och man kan även vara spänd i musklerna. Behandlingen kan då kännas men anpassas alltid efter patienten och situationen. Alla mår olika efter en behandling, precis som att alla får olika lätt träningsvärk. Efter behandlingen processar kroppen förändringarna och arbetar med anpassningarna. Man kan därför känna sig lätt öm och trött efteråt. Det brukar kunna beskrivas som träningsvärk. Vissa känner inte alls någon ömhet efteråt, det är högst individuellt.  

 

Kan man behandla gravida? 

Graviditeten innebär stora fysiska och hormonella förändringar för kroppen som för många kan innebära bl a smärtor i bäckenet, ryggen och nacken. Kiropraktisk behandling är en trygg och effektiv behandlingsmetod för att lindra och förebygga smärtor som kan uppstå under graviditeten, så optimal led- och muskelfunktion kan bibehållas genom graviditeten. Behandlingen anpassas efter varje kvinna och var i graviditeten hon är.  

 

Kan man behandla barn? 

Det är precis som för vuxna även viktigt för barn att ta hand om sin ryggrad, muskler och leder. De kan också få problem av samma orsaker, såsom monotona positioner, olyckor, fall. Barn har ofta inte samma spänningar pga stress såsom vuxna och de har inte heller hunnit samla på sig lika många skador och kompensationer som vuxna. Det ger de bra förutsättning för att svarar bra på behandling.  

 

Vad säger forskningen? 

De medicinska forskarna är i dag överens om att kiropraktisk behandling är en mycket effektiv behandling vid rygg- och nackbesvär. 

Forskning har visat att komplikationer i samband med kiropraktisk behandling är ytterst sällsynta. Som vid all medicinsk behandling kan patienten få reaktioner på behandlingen och vanligast är lokal ömhet i det området som behandlats.   

 

Vad har kiropraktorn för utbildning? 

Kiropraktor är sedan 2006 en namnskyddad titel och för att få benämna sig som kiropraktor måste man vara legitimerad. Det är socialstyrelse som utfärdar legitimationen och den visar att du har adekvat utbildning och kunskap om yrket. I Sverige är kiropraktorer legitimerade primärvårdgivare och det behövs ingen remiss för att besöka en kiropraktor. 

 

Kan jag kombinera med massage? 

Kombinationen med massage kan ofta vara en bra kombination för att minska på spänningarna i musklerna. De minska de muskelspänningarna hjälper kroppen att behålla rörlighet och funktionen i ryggraden, samtidigt som muskelspänningarna snabbare avtar i och med att stor del av orsaken till muskelspänningarna åtgärdas. Ibland kan det vara så att massagen har mer effekt om man kommit in en bit i behandlingen och eventuell inflammation/svullnad lagt sig. Det informerar kiropraktorn om vid behandlingen.