Foglossning och besvär i bäckenbotten hos kvinnor och män

Besvär och smärta vid graviditet samt besvär i bäckenbotten hos kvinnor och män har varit eftersatt länge. Men det finns ganska mycket information och kunskap att arbeta utifrån. Även om området är komplext kan mycket förbättras gällande graviditetsbesvär och bäckenbottenhälsa hos kvinnor och män.

Shirin, fysioterapeut, valde att påbörja en specialistutbildning inom området gynekologi, urologi och obstetrik (kvinnors hälsa) då det är väldigt få resurser här. Hon har jobbat med gravida och graviditetsrelaterade besvär sedan 2007 och har stor erfarenhet av lindring och träning av foglossning, information och utbildning. Blogginlägg om detta finns här. Förutom kvinnors hälsa har Shirin också fördjupat sig inom mäns bäckenbottenbesvär.

Vår kiropraktor, Caroline, förstärker denna inriktning och har lång erfarenhet av att hjälpa kvinnor under och efter graviditet.

Hemsidan Friskare Mamma skapades för att hjälpa gravida och nyförlösta kvinnor i hela landet få information, kunskap och passande träning på digital väg. 

Besvärsområden:

 

FAQ

Hur behandlas foglossning?

De delar vi tar med i behandlingen baseras på undersökningen och hur känsligt bäckenet är. Men kort genomgång av anatomin och hur manska tänka med belasetning på bäckenet, övningar, samt vid behov smärtlindring med TENS eller akupunktur.

 

Hur behandlas Kronisk Prostatit / CPPS / Bäckenbottensmärtsyndrom hos män

Behandlingsupplägget beror helt på vilka symtomen är, och vad undersökningen visar, men brukar innehålla avslappnings- och andningsövningar, stretch, behandling på spänd muskulatur, vid behov akupunktur.

 

Vad undersöks när man har besvär med bäcken eller bäckenbotten efter förlossning?

Undersökningen innehåller funktionstester för stabilitet i buk/bål, höfter och bäckenbotten. 

 

Hur behandlar man Överspänd bäckenbotten?

Genom avslappnings- och andningsövningar, stretch, behandling på spänd muskulatur, rätt träning och egenmassage.