Foglossning vid graviditet

Foglossning vid graviditet

Skrivet av Shirin Zarur

2 January, 2023

Foglossning vid graviditet är ett specifikt område som jag verkat inom länge och har därför skapat Friskare Mamma som har digitala kurser för dig som vill ta hand om din graviditetsrelaterad bäckensmärta smidigt i hemmet. Vad är då foglossning?

Inom sjukvården använder vi termen graviditetsrelaterad bäckensmärta, men foglossning är den term de flesta känner till. Vi undviker termen foglossning, vilket beror på att vi inte vill uppmuntra tron att fogarna på något sätt lossnar. Men vi vet är att graviditetshormonerna påverkar hela kroppen att bli mjukare för att möjliggöra en graviditet. Kroppen måste ge efter för det växande fostret och innebär att alla ligament, leder, muskler och all bindväv blir mjukare. Detta är väldigt viktigt för att graviditeten ska fungera, men det kan ställa till det för oss – vi blir lite mer ostabila. Forskning har ännu inte kunnat förklara varför vissa får dessa besvär och andra inte.

Bäckenet blir påverkat då bäckenlederna som i normala fall är extremt stabila och hårda, nu blir rörligare åt alla håll. En del gravida har inga som helst besvär av detta. Men tyvärr får många besvär med smärta kring bäckenet och ner i sätesmuskulaturen, höfterna, eller i framfogen och ner på insidan av låren. Vissa kvinnor får besvär både fram och bak, och ytterligare några känner bara av ena fogen. Symtomen för foglossning vid graviditet kan variera en hel del. Ofta handlar det om värk som de flesta kan hantera, men vissa får väldigt svårt att gå och röra sig, och om det vill sig riktigt illa kan man behöva kryckkäppar eller till och med rullstol. Detta hör dock inte till vanligheterna, det är ytterst få som får så stora besvär – men det händer.

Vanliga symtom

  • Smärta på sidorna över bäckenlederna/korsryggen, kan även bara vara ensidiga besvär
  • Smärta efter promenader
  • Värk i sätet, ibland även ut på höften
  • Smärta vid vändning i sängen
  • Värk ner längs baksida lår, men inte längre än till knävecket
  • Smärta vid 1-bens stående (exempelvis om man står upp och ska ta av/på strumpor/byxor/skor)
  • Smärta vid trappgång
  • Ibland är blygdbenet också smärtsamt, kan även förekomma som enbart främre bäckensmärta
  • Smärta vid uppresning efter att ha suttit länge

Ovannämnda är de vanligaste symtomen, men varje individ är egen och därför kan symtomen variera.

Behandling vid foglossning

För att omhänderta foglossning vid graviditet (graviditetsrelaterad bäckensmärta) behöver kvinnan få ordentlig hjälp. Behandlingen bör innehålla information om hur bäckenet fungerar och därmed vad som ska undvikas för att inte trigga smärtan. Träning av bålstabilitet och höfter är viktig för att få ett bättre stöd och ordentligt med cirkulation i drabbade muskler, men rätt övningar ska väljas för att inte belasta bäckenet på ett smärtsamt och felaktigt sätt. Smärtlindring i form av TENS och akupunktur hjälper i de flesta fall (TENS ska inte användas på framfogen, men kan användas för ljumskarna). TENS är smidigt då man kan använda den själv hemma och egenbehandla flera gånger per dag. Det kan vara skönt att vila med TENS för återhämtning, men man kan även använda den när man jobbar eller lagar mat till exempel. Med självhäftande plattor kan de sitta kvar på kroppen under dagen så att man bara drar igång den i 20-30 min då och då. Kiropraktik behandling är ett bra komplement till behandlingen, och så är även gravidmassage.

Kunskap och erfarenhet

Foglossning vid graviditet är ett område jag blev introducerad till tidigt i min sjukgymnastkarriär, redan 2005. Tack vare en kollega som fördjupat sig i ämnet graviditet och smärtrelaterade besvär fick jag ordentlig tillgång till kunskap i ämnet. I ett projekt med en Mödravårdscentral blev resultatet att fler kvinnor mådde bättre och kunde jobba längre. Därav kan rätt träning och behandling göra stor skillnad för en gravid kvinna. Friskaremamma.se har digitala kurser för dig som vill ta hand om din graviditetsrelaterad bäckensmärta i hemmet, med självtester för att diffa mellan ländrygg och bäcken, samt genomgång av hur du undviker trigga igång bäckensmärtan och träning som är anpassad för både ländryggssmärta och bäckensmärta. 

Må gott!

Relaterat…

Lymfmassage

Lymfmassage

Många har vare sig hört talas om lymfsystemet eller lymfmassage. Lymfsystemet är kroppens avfallssystem. Det ska se...

Massage för gravida

Massage för gravida

Gravidmassage i Malmö Du vet väl att det finns massage för gravida? På vår centrala mottagning i Malmö erbjuds...

0 Comments