Övningar vid specifika besvär del 1: Ryggsmärta

Skrivet av Shirin Zarur

5 September, 2017

Ryggsmärta är den vanligaste folksjukdomen i många länder. Därför jag har lagt ner tid på att skriva lite information, men även filma några övningar som är bra att göra om du har ont i ryggen, även i de flesta akuta skeden.

Smärta i detta område och även ner mot säte och ben kan uppstå av många olika orsaker. Det kan vara ett akut ryggskott: Vilket kan bero på diskogena besvär, felbelastning, liten muskelbristning med mera. Det kan också bero på mer långvariga problem med felbelastning och svaghet i bål muskulaturen som ger upphop till en ländryggs smärta.

Övningarna du kan prova för att börja åtgärda symtomen handlar dels om att hjälpa stora och överaktiva muskler att slappna och att aktivera de mindre lednära och stabiliserande musklerna som stöttar ryggen.

Det är viktigt att utföra övningarna lugnt och kontrollerat. Undvik smärta i rörelserna, men lite obehag eller töjkänsla är OK. De stabiliserande övningarna utförs för att aktivera de lednära musklerna i bålen. De cirkulatoriska och avslappnande övningarna utförs för att undvika led- och muskelstelhet och att centralisera diskarna. De ska utföras 2-3 ggr/dag, 10 repetitioner vardera.

Målet med dessa korta videor är att hjälpa dig veta vilka rörelser/övningar att börja med även innan du träffar en sjukgymnast, eller till och med innan du träffar en doktor. Fördelen med och anledningen till att man eftersträvar tidig aktivering är att du påbörjar din återhämtning direkt vilket medför smärtlindring snabbare. Det finns dock tillfällen då man ska undvika rörelser för att inte öka eller irritera en specifik skada. Om smärtan inte lättar avsevärt inom 3 dgr bör du konsultera en doktor, eller genast om du upplever domningar och/eller strålande smärta, svaghet eller känselbortfall ner i benen och fötterna. Annars räcker det med att boka tid hos sjukgymnast eller dylikt för fortsatta instruktioner och eventuellt behandling.

Videorna spelades in i Qatar på min förra arbetsplats, med forna sjukgymnastkollegor som visar rörelserna på ett korrekt och tydligt sätt.

Avslappnande rörelse 1

Avslappnande rörelse 2

Avslappnande rörelse 3

Avslappnande rörelse 4

Avslappnande rörelse 5

Stabiliserande övning 1

Stabiliserande övning 2

Hållningsträning (kanske lite överdriven, men i alla fall tydlig…)

Lycka till och på återseende!

Nästa avsnitt blir övningar för nacke..

Med vänlig hälsning

Shirin

Relaterat…

Kiropraktik för gravida

Kiropraktik för gravida

Den gravida kroppen - varför den kan behöva en kiropraktor Kiropraktik för gravida är ofta en effektiv...

0 Comments