Övningar vid specifika besvär del 2: Nacksmärta

Skrivet av Shirin Zarur

10 September, 2017

Nacksmärta är även det relativt vanligt. Precis som med ländryggssmärta så kan det bero på många olika orsaker. Det kan vara både akut smärta som en nackspärr, men det kan också vara hållningsrelaterat eller belastningsrelaterat. Övningarna i filmerna nedan hjälper vid båda dessa vanliga orsaker till nacksmärta.

Det är viktigt att utföra övningarna lugnt och kontrollerat. Undvik smärta i rörelserna, men lite obehag eller töjkänsla är OK. De stabiliserande övningarna utförs för att aktivera de lednära musklerna i bålen. De cirkulatoriska och avslappnande övningarna utförs för att undvika led- och muskelstelhet och att centralisera diskarna. De ska utföras 2-3 ggr/dag, 10 repetitioner vardera.

Målet med dessa korta videor är att hjälpa dig veta vilka rörelser/övningar att börja med även innan du träffar en sjukgymnast, eller till och med innan du träffar en doktor. Fördelen med och anledningen till att man eftersträvar tidig aktivering är att du påbörjar din återhämtning direkt vilket medför smärtlindring snabbare. Det finns dock tillfällen då man ska undvika rörelser för att inte öka eller irritera en specifik skada. Om smärtan inte lättar avsevärt inom 3 dgr bör du konsultera en doktor, eller genast om du upplever något av följande: Domningar och/eller strålande smärta, svaghet eller känselbortfall ner i armar och/eller händer. Annars räcker det med att boka tid hos sjukgymnast eller dylikt för fortsatta instruktioner och eventuellt behandling.

Videorna spelades in i Qatar på min förra arbetsplats, med forna sjukgymnastkollegor som visar rörelserna på ett korrekt och tydligt sätt.

Avslappnande rörelse 1

Avslappnande rörelse 2

Stabiliserande övning 1

Stabiliserande övning 2

Hållning

Relaterat…

Lymfmassage

Lymfmassage

Många har vare sig hört talas om lymfsystemet eller lymfmassage. Lymfsystemet är kroppens avfallssystem. Det ska se...

0 Comments