Stoppa din artros redan i ung ålder! En inledning på ämnet artros. Del I

Bild på kvinna med armar i Hero-pose

Skrivet av Shirin Zarur

30 September, 2017

Artros är den vanligast sjukdomen som försätter människor i inaktivitet. Men detta rör ju framför allt 65 åringar och äldre. Så varför ska jag som ung 30-40-åring bry mig om detta?

Var fjärde person i Sverige över 45 år beräknas ha artros i någon led. Alltså mer än 1 miljon svenskar har artros, som därmed är Sveriges vanligaste kroniska sjukdom.

Artros benämns som en ledsjukdom, en icke-inflammatorisk ledsjukdom. Det vill säga, denna typ av ledsjukdom beror inte på någon reumatisk bakgrund eller auto-immun sjukdom. Artros är en ledsjukdom där brosket degenererat/destruerats och kan därför inte längre utgöra en fin glidyta i leden. I förlängningen innebär det att hela leden påverkas: Nästan inget brosk kvar där skelett möter skelett och även skelettpålagringar bildas, ligament och muskler mm påverkas av ledens dåliga funktion.

Den här bilden av en sjuk led brukar vi normalt sett inte behöva ta hand om förrän vi är i 50-60-års åldern. Så varför tänka på det i 30-års åldern? Helt enkelt för att artrosen börjar i 30-40 års ålder. Artros tar lång tid att utveckla, många år innan symtomen är tydliga till och med. Det går inte att få det bekräftat till 100% via röntgen ens när den är långt framskriden, därför att en person kan ha väldigt mycket besvär av en led, men nästan inga förändringar syns på röntgen. En annan person kan ha väldigt lite besvär men där röntgen visar en väldigt sliten led utan brosk med skelettpålagringar. Landstingen har därför bestämt att man inte längre ska röntga för att diagnostisera artros, eftersom den kliniska diagnosen räcker. Med klinisk diagnos menar man att man ställer frågor om symtomen och undersöker leden manuellt.

Härefter följer en serie inlägg som avhandlar ämnet artros i lagom långa texter. Anledningen till valet av ämne är att ju tidigare man tar hänsyn till problemet desto större chans att stoppa utvecklingen av artrosen. Den nationella satsningen med artrosskolor innebär att sjukvården vill hindra försämringen som så småningom leder till operationer där man måste byta ut leden (plastikoperationer).

Vore skönt att slippa det!

Relaterat…

Träning och artros

Träning och artros

Alla är vi idag medvetna om hur viktig fysisk aktivitet är för vår hälsa i stort, men det är även viktigt för...

Artros i de olika lederna. Del IV

Artros i de olika lederna. Del IV

Med stigande ålder är det vanligast med artros i händerna, ffa fingerlederna. I yngre ålder är artrosen vanligare i...

Symtom vid artros. Del III

Symtom vid artros. Del III

Att diagnostisera artros är relativt enkelt. Men röntgen är inte den avgörande faktorn, även om många tror det....

0 Comments