Vad beror artros på? Del II

Skrivet av Shirin Zarur

1 October, 2017

Artros utvecklas av olika anledningar. Det beror kort och gott på en obalans mellan de nedbrytande krafterna på brosket och tiden det tar för brosket att bygga upp sig igen (och det är ingen snabb process).

Brosk är inte blodförsörjt, och innehåller i princip inga nerver. Detta innebär att när brosk blir skadat så kan det inte läka snabbt pga att det inte får snabb näring från blodcirkulationen. Däremot får det näring från vätskan som finns i leden.

Föreställ dig att brosket är som en tvättsvamp. När leden belastas så trycks brosket ihop och då trycks ledvätskan ut tillsammans med de slaggprodukter som brosket gör sig av med. När leden avlastas så vecklar det ut sig igen och tar upp ny vätska. I ledvätskan finns näringen som brosket suger upp. Detta sker naturligtvis kontinuerligt. Det räcker med några dagars total avlastning på en led gör att brosket inte får den näring den behöver och uppbyggnaden stannar upp. Det måste alltså finnas en balans i belastning och avlastning för att brosket ska må bra, hinna bygga upp sig efter slitage.

Det finns ingen förklaring direkt till varför vissa människor får mer artros än andra, men man har sett några riskfaktorer:

  • Kön – fler kvinnor än män får artros
  • Övervikt – överflödig vikt sliter mer på våra leder, och om varje gångsteg är ca 3 ggr kroppsvikten i belastning på leden, ja, då förstår ni att många kilo övervikt blir tufft för våra leder
  • Ärftlighet – sämre kvalité på brosket hos vissa människor vilket ärvs från generation till generation
  • Ledskador – exempelvis i knä, skada som drabbat exempelvis menisker eller korsband (ungefär 50% av dessa får artros i leden 10-15 år efter skadan)
  • Svaghet i muskulatur – innebär en större belastning på lederna pga muskulaturen inte har styrka att ta upp och bromsa kompressionskrafterna

Förenklat kan man säga att det kan bero på att ett friskt brosk utsätts för allt för stor belastning/belastad under för lång tid, eller på “normal” belastning av ett försvagat eller sjukt brosk. Exempel på yrken som kan utsätta lederna för hög belastning är bland annat varvsarbetare och byggnadsarbetare. Men när det gäller idrott är det elitidrottare som utsätts för alltför stora belastningar och drabbas av artros. Alla vi andra kan lugnt träna och motionera på.

Med tanke på ovannämnda faktorer kan du som läsare kanske känna igen om just Du är i riskzonen för artrosutveckling.

Relaterat…

Träning och artros

Träning och artros

Alla är vi idag medvetna om hur viktig fysisk aktivitet är för vår hälsa i stort, men det är även viktigt för...

Artros i de olika lederna. Del IV

Artros i de olika lederna. Del IV

Med stigande ålder är det vanligast med artros i händerna, ffa fingerlederna. I yngre ålder är artrosen vanligare i...

Symtom vid artros. Del III

Symtom vid artros. Del III

Att diagnostisera artros är relativt enkelt. Men röntgen är inte den avgörande faktorn, även om många tror det....

0 Comments