Varför fötterna blivit större under graviditeten

Skrivet av Shirin Zarur

29 May, 2021

Häromdagen frågade en av mina patienter varför fötterna blivit större under graviditeten och efter. En fråga jag fått många gånger då det är väldigt vanligt att fötterna förändras under graviditeten. Våra fötter har nämligen en tendens att plattas ut, vilket egentligen innebär att fotvalven blivit planare – det gör att fötterna både blir lite längre och bredare. Att fötterna plattas ut beror på att vi blir så pass mycket tyngre ganska snabbt under graviditeten samtidigt som vi ju är mjukare i alla våra leder. Graviditetshormonerna finns ju för att vi ska bli töjbara och kunna expandera när bebisen växer. Men hormonerna riktas alltså inte bara mot bäcken och mage, det påverkar hela kroppens mjukdelar.

Varför fötterna blivit större under graviditeten har alltså att göra både med hormoner och vikt. Det är dels skelettets utformning som ger oss stabilitet och fötternas utseende, men även alla ligament och all bindväv i fotsulan skapar fotens utformning. Bindväv och ligament blir ju alltså oxå mjukare och ger med sig med den ökande tyngden. Fötterna blir därför större under graviditeten och ofta går det inte tillbaka helt efter graviditeten, utan fötterna fortsätter vara en storlek större.

Vad man kan tänka på under graviditeten för att motverka att fötterna planas ut är att ha på sig skor som ger stöttning för fotvalven, och att träna fötternas muskulatur så det blir lite mer aktivitet i musklerna oxå. Det kan man göra med övningar som tex beskrivs i “Ta hand om fötterna så kanske de står ut med dig” via en länk till några fotövningar.

Graviditetshormonerna påverkar som sagt alla mjukdelar i kroppen, vilket påverkar stabiliteten och musklernas funktion. En del gravida får smärtor av detta, eller blir osäkera på hur de ska träna. Träningsprogram under graviditet och annan nyttig info hittar du på www.friskaremamma.com

Mer information om kvinnors hälsa, bäckenhälsa mm hittar du på här.

Med friska hälsningar
Shirin

Relaterat…

Lymfmassage

Lymfmassage

Många har vare sig hört talas om lymfsystemet eller lymfmassage. Lymfsystemet är kroppens avfallssystem. Det ska se...

Massage för gravida

Massage för gravida

Gravidmassage i Malmö Du vet väl att det finns massage för gravida? På vår centrala mottagning i Malmö erbjuds...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *