Har du koll på din hållning?

Kiropraktor för ont i ryggen, nackspärr, rygg i Malmö

Skrivet av Shirin Zarur

14 August, 2017

Min generation blev nog inte lika tjatad på om sin hållning, att ”sträcka på sig” eller ”gå med rak rygg” som tidigare generationer blev. Bra eller dåligt att slippa tjatet? Kanske mest dåligt. 

Men vad är rätt instruktion då? Om jag har en patient och ber denna sträcka på sig, ser man oftast en konstig form av militär sträckning där folk drar in magen, trycker ut bröstet och lutar överkroppen bakåt. Det är inte riktigt det vi vill åt när vi talar om vikten av en bra hållning… En bra hållning innebär att placera kroppens olika segment på varandra i balans med så liten energi åtgång som möjligt, men där vi intar en för oss neutral position så att våra leder mår bra, och där vi inte behöver spänna upp oss för att hamna i rätt läge. Enkelt? Ja, för ett barn på 2-5 år. De är experter på detta. Därefter börjar vi sitta för mycket, och med åren går det tyvärr utför. Barn börjar specialisera sig på idrott så det blir för homogena rörelsemönster, spela datorspel,  etc. Det värsta vi kan göra med våra kroppar när vi talar hållning är att sitta stora delar av dagen.

Instruktion hållning

Hur beskriver jag för en patient att inta en bra hållning då? Jag börjar alltid nerifrån;

  • Fötter; Gunga lite fram och bak på fötterna och hitta tyngdpunkt alldeles framför fotleden på foten – men känn att du har god kontakt med golvet i följande 3 punkter; stortå basen, lilltå basen och hälen.
  • Knän; spänn låren och tryck bak knäna, därefter slappna av och böj knäna lätt. Upprepa några gånger, hitta därefter ett mellan läge – där du känner att knäna är lösa och låret vilar på underbenet utan att du behöver spänna musklerna.
  • Bäcken; den här är svår för många! Tippa bäckenet lite bakåt (dvs runda ländryggen) och därefter tippa bäckenet framåt (dvs svanka ländryggen – som en anka). Upprepa några gånger och försök sedan hitta ett mellan läge med lätt svank i ländryggen utan att behöva trycka bäckenet åt något håll, i detta läge ska du ha en lätt neutral svank som vi kallar det.
  • Bröstkorg; andas in och tryck upp bröstet – andas ut och sjunk ihop. Upprepa några gånger. Avsluta med att hitta ett litet lyft av bröstbenet.
  • Axlar; rulla axlarna bakåt i stora cirklar några gånger, avsluta efter att ha rullat axlarna bakåt och neråt, slappna av i det läget.
  • Nacke/huvud; placera huvudet på topp! 😉 Tänk dig att den mest prominenta delen av huvudet pressas uppåt mot taket, men tippa inte huvudet bak, utan håll ner hakan lite så att ögonen är i horisontalläget.

När du hittat positionen, tänk dig att du lyfter hela ryggraden upp från bäckenet. Jag hörde en gång en yogalärare instruera ryggens position på ett poetiskt sätt; Tänk att ryggraden med dess kotor är som ett pärlband, och att du sträcker upp pärlbandet så att pärlorna dras uppåt.

Fler sätt att förbättra hållningen

Det här kanske inte räcker för alla, eftersom viss typ av träning och sittande arbete har förändrat anatomin kring lederna. Det skapas nu ett drag åt det håll muskulaturen är starkare eller kortare. Men muskulaturen blir inte stark, kort och överaktiv bara av felaktig träning, utan även av våra vardagsrörelser och arbetspositioner som sittande kontorsarbetet. Om tex bröstmuskulaturen drar fram axlarna konstant, kommer personen i fråga inte orka hålla hållningen mer än någon minut. Det blir för mycket arbete, och därav måste man också arbeta på att få kroppen i balans. Och detta gäller inte bara överkropp, det är minst lika viktigt med musklerna i bålen, bäckenet och höfterna, samt kring nacken. De som har stora besvär med kort och stram muskulatur kan behöva ytterligare hjälp för att återställa balans i muskler och leder. Behandling hos kiropraktor kan hjälpa med detta. Du kan boka tid hos kiropraktorn online.

För er övriga; Boka en tid hos en sjukgymnast eller dylikt och ta tag i problemet.

Relaterat…

Kiropraktik för gravida

Kiropraktik för gravida

Den gravida kroppen - varför den kan behöva en kiropraktor Kiropraktik för gravida är ofta en effektiv...

0 Comments