Var är bristningen egentligen?

Skrivet av Shirin Zarur

18 May, 2020

En vän frågade mig var han hade skadat sig egentligen när det drog till i bakre delen av ljumsken i sin lekdans med sin dotter, men såg att blödningen hamnade nere i knävecket några dagar senare. Det är lite lurigt med bristningar/muskelskador för blödningen/blåmärket syns oftast efter några dagar, och då visar den sig ofta inte på det området där skadan sitter.

Anledningen till detta är att om skadan inte drabbat bindväven runt omkring så ligger blödningen längre in i kroppen och det tar några dagar innan den visar sig under huden. Under den tiden rör sig vätskan (blodet i detta fall) med tyngdkraften neråt och samlar sig någonstans där det finns mer utrymme eller i veck eller strax ovanför leder. I detta fall i knävecket. Skadan var ursprungligen i Hamstringsmuskulaturens inre halva (dvs mot kroppens centrum) i den del som fäster nära sittbensknölen. Men hade alltså runnit hela vägen ner till knävecket under de 2-3 dagar det tog innan blödningen visade sig. Kan te sig lite förvirrande när man har ont uppåt ljumsken om man inte känner till detta.

Om man däremot lindar skadan direkt (vilket jag tar varje chans att påminna folk om för då läker skadan snabbare) blir blödningen mindre och rinner ofta inte iväg på samma sätt.
Ha alltid en kompressionslinda hemma! Även när ni leker med era småbarn 🙂

Relaterat…

Ta hand om akut skada

Ta hand om akut skada

Nyligen fick en vän en ganska rejäl akut muskelskada när hon tränade inför ett lopp. Hon fick lite instruktioner för...

0 Comments