Var är bristningen egentligen?

Skrivet av Shirin Zarur

18 May, 2020

En vän frågade mig var han egentligen hade skadat sig efter att det drog till i bakre delen av ljumsken i sin lek med dottern. Han tänkte att han nog fått en bristning där. En blödningen syntes nere i knävecket några dagar senare men bristningen borde vara uppe på lårets baksida. Det är lite lurigt med muskelskador då blödningen/blåmärket oftast syns efter några dagar, likaså en bristning. Då visar den sig ofta inte på det området där skadan sitter, utan längre ut på kroppen.

En bristning kan visa sig på annat ställe än där skadan sitter

Anledningen till detta är att om skadan inte drabbat bindväven runt omkring så ligger blödningen längre in i kroppen. Då det tar några dagar innan den visar sig under huden. Under den tiden rör sig vätskan (blodet i detta fall) med tyngdkraften neråt, oftast samlar det sig någonstans där det finns mer utrymme eller i veck eller strax ovanför leder. I detta fall i knävecket. Skadan var ursprungligen i Hamstringsmuskulaturens inre halva (dvs mot kroppens centrum) i den del som fäster nära sittbensknölen. Men blödningen hade alltså runnit hela vägen ner till knävecket under de 2-3 dagar det tog innan blödningen visade sig. Det kan te sig lite förvirrande när man har ont uppåt ljumsken om man inte känner till detta.

Muskler kan skadas på flera sätt, och man använder ofta terminologi som bristning eller sträckning, båda benämningarna används i folkmun som varianter av mjukdelsskada. Men man kan klassificera dem lite olika beroende på skadans storlek. Mer om det i inlägget Skillnad mellan bristning och sträckning.

Hur ska man ta hand om muskelbristningen? Gäller alla muskler

Om man lindar skadan direkt (vilket jag tar varje chans att påminna folk om för då läker skadan snabbare) blir blödningen mindre och rinner ofta inte iväg på samma sätt.
Ha alltid en kompressionslinda hemma! Även när ni leker med era småbarn 🙂

Relaterat…

Ta hand om akut skada

Ta hand om akut skada

Nyligen fick en vän en ganska rejäl akut muskelskada när hon tränade inför ett lopp. Hon fick lite instruktioner för...

0 Comments