Muskelsmärta och obalans i axelleden

Skrivet av Shirin Zarur

3 June, 2017

Jag blev inspirerad att skriva följande inlägg efter att ha träffat en vän för några dagar sedan, han har besvär med en axel sedan en tid tillbaka. Axeln blev bättre en tid, men blev sedan sämre igen. Han märkte att triggerpunkts behandling (massage med tryck) på några rotatorkuff muskler (små stabiliserande muskler i axelleden) hjälpte. Men när värken kom tillbaka var situationen värre, med spridning av smärtan till fler muskler och en svårighet att lyfta armen. De här symtomen skulle kunna härleda från flera olika diagnoser.

Vad göra?
Det här kan vara en typisk historia om smärta orsakad av obalans kring axelleden. Axelleden är väldigt beroende av skulderbladet och dess funktion, och så även av eventuell förkortad och/eller tight bröstmuskulatur.

Ämnet obalanser och förändrade rörelsemönster och motorprogram som påverkar den muskulära kedjan är komplicerat, och det tog mig åtminstone sex år som sjukgymnast att helt förstå det. Normalt sett är muskelsmärta ett symtom, inte en primär diagnos på skada om det inte rört sig om en akut muskelskada, exempelvis ruptur. Varför?
Vi är födda inprogrammerade med specifika rörelse- och motorprogram som utvecklas under barnåren. Dessa program kontrollerar vårt rörelsemönster och med dessa bibehåller vi balansen i kroppen. Balans mellan böj- och sträckmuskulatur, mellan små stabiliserande muskler och stora kraftutvecklande muskler, samt bibehåller en god balanserad hållning.
MEN, vår vardag med monotona arbeten, sittandet, stillastående och så vidare, förstör vår fysiska balans. Vi överarbetar vissa delar av kroppen, och tappar därmed styrka i andra; våra leder belastas då biomekaniskt felaktigt, med högre belastning på ligament, brosk, diskar med mera som följd. Vårt rörelsemönster förändras och musklerna fortsätter att arbeta på ett felaktigt sätt enligt det nya motorprogrammet som skapats till följd av långvarigt förändrat rörelsemönster.

Muskelsmärta på grund av överbelastning kan vara primär om man till exempel rengör 20 fönster på en dag, och får då generellt ont i hela axelns muskulatur, men det lägger sig helt efter några få dagar. Men om smärtan inte triggats igång på ett liknande sätt så beror det troligtvis mer på obalans.
Om jag nu enbart behandlar symtomet triggerpunkts smärta i en muskel, så har jag inte påverkat det underliggande problemet och värken/smärtan kommer tillbaks. Det felaktiga rörelsemönstret fortsätter att belasta muskulaturen fel och förstör balansen.

Ändrad kraft- och belastning i leden samt muskelarbetet kring axeln kan ge väldigt många olika sekundära symtom; olika inflammationer och irritationer i rotatorkuffens senor, bursit (inflammerad slemsäck), impingement (inklämning av senor), små partiella rupturer etc.

Om smärtan härstammar från obalans enligt beskrivningen ovan så kommer massage, akupunktur, triggerpunkts behandling och så vidare lindra symtomen, men du behöver aktivt arbeta med kroppen, och i detta fall just axeln, för att få den i balans igen samt att komma åt roten till problemet.

Relaterat…